Oud-Katholiek IJmuiden

Columns | November 2013 - De zeven dochters van Eva

De zeven dochters van Eva

De zeven dochters van Eva

Heb je wel eens van “mitochondriaal DNA” gehoord? Ik niet, totdat een vriend mij het boek van professor Bryan Sykes in handen stopte en zei “dit móet je lezen”.

Natuurlijk kende ik “gewoon dna”. Van de politieseries op tv, het NCRV-programma “DNA onbekend”, enz. Het zit in de kern van iedere cel van ons lichaam en bepaalt al onze eigenschappen. Het een mix is van het DNA van vader en moeder en is voor iedereen uniek. Vooral dat laatste is handig voor politieonderzoek en leidde recent nog tot de oplossing van de moord op Marianne Vaatstra.

Sykes, geneticus, doet in zijn boek verslag van zijn onderzoek naar een andere DNA. In onze lichaamscellen zitten mitochondrieën, eigenlijk de motortjes die de cel van energie voorzien. Ook hierin bevindt zich DNA. Dit DNA erven we van moeder, zonder dat het door mannelijk DNA “vervuild” wordt. Het zijn dus de vrouwen die mitochondriaal DNA generatie op generatie ongewijzigd doorgeven.

Nu zouden we kunnen denken dat m-DNA sinds Eva ongewijzigd in een rechte lijn aan ons is doorgegeven, maar Sykes ontdekte dat ongeveer één keer in per 10.000 jaar iets misgaat. Bij het kopiëren van het m-DNA tijdens een celdeling ontstaat dan een klein verschil. Die verandering wordt dan weer door de vrouwen doorgeven aan latere generaties. Zo ontstond sinds het begin van de mensheid een langzaam vertakkende boom van m-DNA variaties.

Sykes onderzocht het m-DNA van duizenden mensen van nu en bracht al die lijnen in kaart. Ook kon hij m-DNA terugvinden in beenderen uit de prehistorie die bij voorbeeld door archeologen zijn gevonden. Zo ontstond een overzicht van de afstamming en trektochten van bevolkingsgroepen. Zelfs al zijn die in ons mobiele Europa  behoorlijk vermengd geraakt. 

Sykes kon zo een aantal gangbare theorieën bevestigen of weerleggen. Zo zijn de Basken niet het oudste volk in Europa, stammen de Welshmen niet af van de Neanderthalers en de in 1991 in de Oeral teruggevonden beenderen waren inderdaad van de Romanovs, de Russische tsarenfamilie.  Maar de eilanden in de Stille Zuidzee werden niet bevolkt vanuit Zuid-Amerka zoals Thor Heyerdahl “bewees” met zijn vlot “de Kontiki”. De Polynesiërs kamen uit Zuidoost Azië. 

Voor de Europeanen komen alle m-DNA lijnen samen bij zeven vrouwen, die ergens in de vroege steentijd de stammoeders van Europa werden. Sykes noemt zijn boek naar hen: “De zeven dochters van Eva”. Met enige fantasie, geeft hij ze een naam en een leven. Zo beschrijft hij Helena, die haar m-DNA doorgaf aan 47% van de Europeanen.

Helena leefde 20.000 jaar geleden, tijdens de grote ijstijd, in Frankrijk. Pakijs en toendra bedekt het land tot aan de Pyreneeën. Kleding werd gemaakt met benen naalden van huiden, speerpunten van steenschilfers. De stam komt bij elkaar in de beschilderde grotten van de Dordogne om samen op rendieren te jagen. Helena werd 40 jaar oud.  Oud genoeg om haar DNA, kennis en ervaring door te geven aan kinderen en kleinkinderen.  Ze ging langzamer lopen, kon niet meer goed meekomen als de familie op trektocht was en haar tanden waren zo versleten dat ze haar vlees niet meer kon kauwen. De stam liet haar met wat water en eten achter in een grot om te sterven.

Kans van 1 op 2 dat Helena jouw oer-moeder was. Of je oer-schoonmoeder natuurlijk.

Lees dat boek. Verbazend, maar ook vermakelijk!

Hans.