Oud-Katholiek IJmuiden |
|
November | Ontmoeting met de Poolse Oud-Katholieken en bezoek aan Krakau | |
Hoewel ik parochiaan van Haarlem ben woon ik in IJmuiden. Op uitnodiging van pastoor Munch ben ik gevraagd lid te worden van de jongvolwassen gespreksgroep welke maandelijks bij elkaar komt. Omdat wij iets dergelijks niet hebben vond ik dat een leuk idee, mede om ook wat mensen in mijn woonplaats te leren kennen met wie ik het geloof deel.
Het bleek vooraf lastig in contact te komen met de parochie in Krakau. Hoewel er via verschillende kanalen contact gezocht werd, bleven mailtjes onbeantwoord. We besloten er op de bonnefooi heen te gaan op zondagochtend. Op de Poolse website hadden we begrepen dat de dienst daar om 10.30 uur zou aanvangen. Wij wilden ruim op tijd zijn dus kwamen we om 10.00 uur aan in een donkere kerk waar een oudere dame de voorbereidingen aan het treffen was. Wij probeerden haar in het Engels en Duits uit te leggen dat we oud Katholiek zijn, maar het werd niet begrepen. We kregen een Engelse orde van dienst in handen van enkele weken ervoor. Ook belde zij iemand op - naar later bleek, haar zoon Thomas. De dame in kwestie dacht dat wij Anglicaans waren en een dienst wilden doen, dat gebeurt daar vaker. Normaal werd dit dan aangekondigd. De zoon gaf aan ook naar de kerk te komen. We werden uitgenodigd om in een ruimte naast de kerk thee te komen drinken. De communicatie verliep met handen en voeten maar we voelden ons zeer gastvrij ontvangen. Om 10.30 zijn we weer de kerk in gevraagd waar een kort gebed plaatsvond. Om 11.00 begon de dienst in het Pools. Het mooie van een kleine wereldkerk is dat de dienst toch te volgen is, omdat de orde van dienst gelijk is aan welke wij gewoon zijn. Enige uitzondering is dat tijdens het Eucharistisch gebed de priester dit zelf bid en de gelovigen - voor zover ik het uit het Pools kon halen - deden een tientje (gedeelte) van de Rozenkrans. Zo merk je dat de gebruiken per land toch kunnen verschillen. Het communiceren gebeurt in Polen heel eerbiedig. Als ‘leek’ raak je de H. Hostie niet aan, deze wordt op je tong gelegd.
De parochie is vooral bezet door oudere parochianen. Er zijn 4 jongeren, waarvan er 1 naar Warschau zal verhuizen. Onder de kerk is een grote ruimte welke zij graag willen gebruiken om een hostel te maken zodat zij oud katholieken uit Polen en andere landen onderdak kunnen bieden wanneer zij hen bezoeken, maar hiervoor zijn de financiële middelen helaas niet aanwezig.
Op onze reis hebben we uiteraard ook veel van de stad gezien. Rondleidingen door de oude binnenstad, de Joodse wijk, in de avond een tour langs de ‘gruwelijke’ historie van Krakau met spoken, vampiers en heksen. Hoewel die laatste niet geheel waarheidsgetrouw overkwam, was deze leuk om te volgen.
Een ander bezoek tijdens de reis dat ik iedereen kan aanraden is een bezoek aan Auschwitz. Dat is bijzonder indrukwekkend. Ik denk dat iedere lezer van dit stuk weleens heeft gelezen over de gruweldaden die daar hebben plaatsgevonden. Hoewel ik reeds meerdere concentratiekampen heb bezocht, doet het altijd iets met je als mens.
Het was een zeer bijzondere reis welke voor altijd in ons geheugen zal blijven.
Niels Ras
Artikel overgenomen van de website van de parochie Haarlem, http://haarlem.okkn.nl/pagina/298/ontmoeting_met_de_poolse_oud_kat | |