Oud-Katholiek IJmuiden

Mei | OK Mannenvereniging 9 mei 2017

Vandaag was ons jaarlijks uitje. Dit jaar brachten we een bezoek aan een grote paprika teler in Agriport in de kop van Noord-Holland bij Middenmeer. Deze teler is 10 jaar geleden in een leeg gebied begonnen met nieuwe kassen omdat in het Westland waar ze eerst hun bedrijf hadden geen uitbreidings mogelijkheden meer waren. Tijdens de presentatie was het verschil duidelijk te zien tussen 10 jaar geleden, toen lege weilanden, en nu een grootschalig kassengebied. Deze teler heeft nu 40 hectare kassen waarin naast vooral de oranje paprika’s nu ook rode paprika’s en snoep tomaatjes worden geteeld. Na deze teler zijn meerdere telers uit het Westland vertrokken en neergestreken in Agriport.

Ik druk mij voorzichtig uit maar wat wij hoorden en zagen over de teelt van vooral oranje paprika’s was voor alle leden van onze vereniging overweldigend. Technologie, duurzaamheid, recycling en energie neutraal, dat waren de speerpunten waarbij uitgebreid werd stil gestaan tijdens de rondleiding. Aardwarmte om de kassen te verwarmen. Geweldige generatoren die daar zijn om CO2 te leveren voor plantengroei in de kassen maar tegelijkertijd ook energie leveren voor eigen gebruik en als restproduct voor een heel groot datacenter van Microsoft. Biologische bestrijding van ongedierte. Opvang en hergebruik van afval water. Duizenden kilo’s misvormde niet zo mooie ronde paprika’s gaan naar de voedselbank. Ander groen afval gaat naar de boeren voor veevoer. De glaswol substraten worden na de teelt weer hergebruikt voor bakstenen en ga zo maar door. Dagelijks wordt meer dan 30.000 kilo paprika’s geproduceerd waarvan 95% wordt geëxporteerd naar landen in Europa, Azië en Amerika. Je moet het gezien en gehoord hebben om te zien wat de Nederlandse boeren en telers allemaal kunnen.

In de kas kregen we een beeld van hoe de paprika’s worden geplukt en via computer gestuurde karren worden afgevoerd. De paprika’s worden met de hand geplukt en van iedere plukker wordt bijgehouden waar en hoeveel er wordt geplukt. In onze speciale kleding en met onze enthousiaste begeleidster Petra, de vrouw van de baas, nog even gepauzeerd in de kas voor de camera.

Na afloop van de rondleiding was er nog tijd om wat producten voor thuis te kopen voordat wij op de terugweg voor een hapje en drankje neer streken bij Café Restaurant Den Burg in Noord-Scharwoude, een dorpsherberg ontstaan in 1830 en later verder uitgebreid. In de Vlaamse gelagkamer hebben we op een gezellige plek zoals de foto hieronder laat zien genoten van heerlijke gerechten.

Om 19.30 vertrokken we weer huiswaarts na een educatieve middag en gezellig nazitten als
afsluiting van ons seizoen 2016/2017.

Cees Borst